Első kísérletünk egy tradicionális franciás krémleves, "potage", egyetlen különleges hozzávalóval. A bojtorján nálunk leginkább gyomként ismert, de méregtelenítő tea is készülhet belőle. Én fagyasztott bojtorján-szárat használtam hozzá, amelynek kellemes, nem tolakodó, tulajdonképpen kevéssé jellegzetes íze van.
Hozzávalók: 200g bojtorján (gyökér) egy kis burgonya egy kis hagyma egy szál zellerszár 2 kanál rizs 40g szalonna 2 tk növényi olaj 3 dl víz (vagy alaplé) 1 babérlevél 3dl tej kevés tejszín kis só és bors |
Készítsük elő a bojtorjánt.
Vágjuk föl a zöldségeket és a szalonnát is.
Pirítsuk meg a szalonnát az olajon, majd tegyük hozzá a zöldségeket és a rizst.
Öntsük föl vízzel (alaplével) és tegyük bele a babérlevelet.
Forraljuk fel, majd közepes lángon főzzük harminc percig.
Mixeljük össze botmixerrel, forraljuk fel ismét, adjuk hozzá a tejet és a tejszínt. Ízesítsük sóval és borssal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése