2012. április 12., csütörtök

Japán palócleves

Nem, nem a Japánban élő Mikszáth-örökösök leveséről szól ez a bejegyzés. Inkább arról, hogy hasonló alapanyagokból mennyire különböző ételek készülhetnek. A palócleves három fő összetevője, a marhahús, a burgonya és a zöldbab egy könnyű, édeskés, ízes levesben.


Hozzávalók:
 
600 g marhahús

3 közepes burgonya
100 g zöldbab
(vagy hüvelyes borsó)
1 sárgarépa
1 újhagyma

Lé:
1 kis hagyma
egy kis darab gyömbér
1-2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál szaké
2 evőkanál mirin
2 evőkanál cukor
3 evőkanál szójaszósz
egy kis só

1 evőkanál burgonyakeményítő
Vágjuk föl a húst és a zöldségeket.
Forraljuk föl a lé hozzávalóit kb 1,2 liter vízben.

Tegyük bele a marhahúst, és amikor újra forr, mérsékeljük a lángot közepesre, és főzzük a húst 50 percig.

Főzzük bele a zöldségeket, előbb a krumplit (7 perc) utána a répát és a zöldbabot (4 perc) majd az újhagymát (egy perc). (Ideális esetben ezeket egy külön, kivehető tartályban főzzük, és a sűrítéshez kiemeljük.)

Keverjük össze a keményítőt egy kis vízzel, csorgassuk a levesbe, és  forraljuk néhány percig, amíg besűrűsödik.

2 megjegyzés: