2012. március 31., szombat

Japán káposztaleves húsgolyókkal

Egészséges és egyszerű leves, amelyben a kínai kel és a húsgombóc íze meghatározó. Könnyű, mégis tartalmas.


Hozzávalók:
 
egy kisebb kínai kel

egy sárgarépa
40g cérnametélt (üvegtészta) 

Húsgolyók:
200 g darált sertéshús

egy kisebb újhagyma 
egy kis darab gyömbér
1 evőkanál szezámmag
1 evőkanál szaké

csipet só
egy teáskanál burgonyakeményítő

Leves:
1 liter dashi alaplé
1 evőkanál szaké
1 evőkanál szezámolaj
1 teáskanál só

a tetejére ízlés szerint újhagyma
Gyúrjuk össze a húsgolyók hozzávalóit jó alaposan.
Vágjuk föl a répát átlósan kis darabokra, és a kínai kelt is.
Áztassuk be az üvegtésztát forró vízbe (vagy főzük meg a cérnametéltet).
Forraljuk össze a leves hozzávalóit, ha forr, vegyük közepes lángra, és öt perc alatt főzzük meg benne az apró húsgolyókat.
Halásszuk ki őket, és hét perc alatt főzzük meg a répát, majd öt percig a káposztát (ezt már lehet együtt).
Tegyük vissza a húsgolyókat a levesbe, és tálaljuk a tésztával együtt.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta. A són és gyömbéren kívül semmi fűszert nem tettél bele? Vagy a dashi elég fűszeres?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Semmi mást. A dashi tényleg megadja az alapízt. A gyömmbér a gombócban van, érződik is benne.

      Törlés